top of page

הסלולרי הראשון ובטיחות ברשת לילדים

  • תמונת הסופר/ת: inbalnvc
    inbalnvc
  • 13 במאי 2022
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 26 בספט׳ 2023

בשעה טובה, או שאולי קצת פחות, החלטת לתת לילד.ה טלפון נייד. בין אם עשית זאת כי את מעוניינת לשמור על קשר כשאת לא ליד ילדך, ובין אם כי לכל ילדי וילדות הכיתה כבר יש טלפון והבת שלך היא היחידה בלי וזה משפיע על הסטטוס החברתי שלה, ברגע שהחלטת לצייד אותה בטלפון חכם, שהוא בעצם מחשב המנגיש עולם ומלואו אל כף ידה של ביתך, את מתחילה לשאול את עצמך שאלות וצפות הדילמות: האם להתקין תוכנת ריגול לטלפון של הילד?

ומה עם מעקב עם הג'יפיאס לכל מקום שבו תלך הילדה?

איך תדעו מה קורה שם באזור הדמדומים שבין כף ידו של בנכם האוחזת בטלפון נייד לבין עיניו? מהם כללי הזהירות הבסיסיים שחשוב לדבר עליהם עם הילדה עוד בטרם תקבל לידיה את המכשיר הנכסף, ומה חשוב שאת תשימי לב אליו במהלך הזמן?

כחלק מתהליך ההתבגרות של ילדינו, ושימת האחריות האישית שלהם בידיהם, חשוב שנבנה יחד איתם מערכת בונת-אמון תוך שניקח אחריות ונלמד אותם מהם כללי ההתנהלות ברשת, למה צריך לשים לב, וממה חשוב להזהר.

הנה כמה נקודות למחשבה, שבי עם עצמך ועם שותפ(ת)ך לחיים, ואח"כ עם ילדיך על מנת להבין במדוייק מה החששות שלך ומה הצעדים שתנקטי על מנת להשקיטם:

1. גישה לטלפון הנייד למי יש גישה לטלפון? מי יכול להסתכל על הודעות / מיילים ותכתובות שונות? האם אתם כהורים תרצו לעבור על תכתובות מדגמיות? חשוב לשמור על המרחב האישי והפרטי של ילדינו ויחד עם זאת חשוב לשים לב מה קורה במרחב הסלולרי שלהם. על מנת לבסס את האמון ביניכם, אל תציצי בטלפון ללא הסכמת הילד, אלא בידיעתו. עיברי יחד איתו על השיחות ולמדי אותו את הלכות התקשורת הדיגיטלית. קיראי הודעות ביחד עם הילד אך אל תביעי דעה אישית על תוכן השיחות. התערבי רק במקרי בריונות, שיימינג, קללות, הצקות או חשיפה לתכנים שאינם מותאמי גיל. 2. אפליקציות חישבי מה את כן ומה את לא מסכימה שהיא תוריד לטלפון (וואטסאפ, משחקים, טיק טוק, אינסטוש)

בשלבים הראשוניים אני מציעה לסכם שכל אפליקציה והתקנה נעשית בשיתוף עם ההורים, למדי אותם איך לבחור אפליקציות, וודאי יחד לאיזה הרשאות כל אפליקציה נדרשת, האם היא או חלק ממנה בתשלום?

3. ססמה סודית? אם הילדה מחליטה להתקין ססמה זה אחלה, הדגישי כי הססמה נועדה להגן מפני זרים ולא מפני ההורים, ועל כן אינה סודית בתוך המשפחה.

4. למדי את ילדייך כללי זהירות ברשת לא למסור פרטים אישיים לאנשים שלא מכירים, לא נפגשים עם אנשים זרים מהרשת ללא ידיעת ההורים, לא להכניס פרטים מזהים לאתרים שונים ללא אישור ההורים (ובוודאי שלא מדברים שיחות וידאו או צ'אטים עם אנשים זרים, ולא שולחים להם תמונות).

5. למדי את ילדייך לגבי אלימות ברשת

מעברו השני של הטלפון יושב ילד אחר, למדי אותם לא להסתתר מאחורי המקלדת ולא להשתלח באחרים. עודדי אותם לפנות אליך או למבוגר.ת אחר.ת שהם סומכים עליו.ה במידה והם רואים פגיעה אפשרית בילד אחר.

6. פרטיות אישית בעולם הדיגיטלי הזכירי לה כי הטלפון הנייד הוא אמנם מכשיר אישי ופרטי, אבל בקלות הוא יכול להעלם, להגנב, או להיות ליד אנשים אחרים ללא השגחה.

לכן לא כדאי לשמור על הטלפון דברים אישיים שהיא לא רוצה שיגיעו לעיני הכלל.

אותו הדבר בנוגע להתכתבויות אישיות.

בלחיצת כפתור אחת מישהו יכול לעשות צילום מסך ולהעביר תכתובות אישיות הלאה. הכלל הוא: כל מה שלא היית רוצה שיראו או ידעו, את לא כותבת ברשת או בוואטסאפ.

7. פרטיות הציבור

עכשיו לכל אחד מאיתנו יש מצלמה ביד, ולא רק זאת, אנחנו מחוברים לרשתות חברתיות. תמונה אחת קטנה עולה לרשת ונחשפת למאות ואלפי אנשים. הכלל הוא: לא מצלמים זרים ללא רשותם, לא מעלים או מפיצים תמונות של אנשים זרים או חברים ללא קבלת אישור מתוך רצון והסכמה מלאה. 8. תקשורת עם אנשים לא מוכרים אני העדפתי להנחות את ילדי שלא לענות לשיחות טלפון ממספרים לא מזוהים. הכנסתי את כל המספרים של בני המשפחה הגרעינית והמורחבת לניידים שלהם ובהמשך הם הכניסו מספרים של חברים והם ענו רק לשיחות ממספרים מזוהים. כנ"ל לגבי הודעות. ניתן להגדיר בוואטסאפ שרק חברים יכולים לשלוח הודעות / לצרף לקבוצות. 9. אובר-דואז וזמני שימוש הטלפון, כמו שכולנו יודעות, יכול לשאוב אותנו לשעות רבות. כדאי לסכם על אופן השימוש בנייד. מה אפשר לעשות עם הנייד? (רק טלפונים או גם הודעות? גם יו טיוב או אפליקציות למשחקים?) מהם זמני השימוש המקובלים עליכם? אפשר בתחילת הדרך לסכם על שעה שבה הטלפון נכבה עד למחרת. עם השנים באופן טבעי זה מתרופף ומשתנה, אבל בהתחלה כדאי כי הנייד כאמור, שואב.

10. חבילת גלישה? האם הילדה שלך צריכה אינטרנט גם מחוץ לבית או שהיא יכולה להסתדר בלי? כשהילדים שלי קיבלו טלפונים בגילאי היסודי, רכשנו עבורם חבילה זולה של שיחות בלבד בלי שימוש באינטרנט. העדפתי שמחוץ לבית לא תהיה להם גישה לאינטרנט ושהם יתחברו רק כשיש ווי-פיי,

ככה יש פחות סיכוי שהם יחצו כבישים עם הראש תקוע בסלולר. צעירתי למשל, אוהבת להקשיב למוזיקה ולפודקאסטים בנסיעות המשותפות. אני מחברת אותה דרך ההוט-ספוט לרשת הסלולרית שלי.

גם העדפתי להתנהל מולם בתקשורת דבורה ולא בהודעות כתובות, אני רוצה לשמוע את הקול שלהם, את האינטונציה ומה קורה מסביבם. בהמשך כשקיבלו חבילות גלישה הן היו מוגבלות, בכוונה תחילה, כך היתה להם אפשרות לשלוח הודעות וואטסאפ אבל לא לשבת שעות עם אפליקציות או יו טיוב מחוץ לבית. רק כשיצאו לתיכון רכשנו למענם חבילות גלישה מורחבות. 11. דוגמה אישית זיכרי שברגע שהנייד נכנס ואת מגבילה לילדים את השימוש בו, יש רפלקציה גם אליכם ההורים. למה אתם עם הנייד? למה לכם מותר הרבה וכו'. הכיני תשובות ובעיקר תבדקי את עצמך ואת הדוגמה האישית שאת נותנת. 12. תוכנות ריגול ומעקב ישנן שלל אפליקציות שיכולות לעקוב אחרי הטלפון של ילדיך. כאלה שיעקבו אחריהן עם ג'יפיאס, כאלה שישלחו לך תקצירי תכתובות שלהם או התראות על מילים מסויימות ובאיזה אתרים הם גולשים, כאלה שיכולות להגביל את השימוש בנייד ולכבות אותו בזמן מוגדר מראש. אם תגיעי להחלטה שאת מעוניינת להשתמש באחת האפליקציות האלה, אל תעשי זאת מאחורי גבם של ילדיך, כי במידה וזה יתגלה בדיעבד זו עלולה להיות חוויה נוראית של פלישה לפרטיות והפרת אמון בוטה ביניכם. שתפי את הילדים באיזו אפליקציה בחרת ומהן הסיבות לשמן היא משמשת אותך. תמיד עדיף להגיע להסכמות משותפות מתוך הבנה עמוקה של הסכנות והפגיעות במדיה הזו, מאשר לנקוט באמצעים של הסתרה וריגול שכן יש בהם אלמנט משמעותי של הפרת האמון הבסיסי ביניכם. לחתום חוזה? לעשות הסכם?

מאחר ומדובר בהתנסות ראשונה של הילדים אני מעדיפה לנקוט בגישת הליווי וההסברה לאורך זמן ולכן אני לא אתן כאן פורמט של חוזה לחתום עליו עם הילדים. במקום זאת אצרף צ'ק ליסט ובו שני חלקים. בחלק הראשון תמצאו את הקווים המנחים לנושאים החשובים להבהרה וכללי הזהירות ברשת. החלק השני מוקדש להחלטות המשותפות שלכם, בהתאם לגיל הילד.ה, וההעדפות האישיות והמשפחתיות שלכם. את הצ'ק ליסט תוכלו להדפיס ואיתו תוכלו לשבת עם הילדים עוד בטרם יקבלו את הטלפון שלהם ויחד תעוררו שיח ותקבעו את הכללים, הנהלים, הזמנים המתאימים והמוסכמים (כרגע) על כולכם. . ההצעה שלי היא להשתמש בצ'ק ליסט הזה לשם הקווים המנחים, ולחזור אליו בהמשך במידה ותרגישו שיש צרימות, ויכוחים ואי-הסכמות ביניכם לבין הילדים. ממליצה לשם השלמת התמונה לקרא את הפוסט על איך לייצר הסכמים שעובדים. כדאי ורצוי שהנושאים הללו יהיו פתוחים לשיחה בכל זמן נתון, ניתן להגיע להסכמות בנוגע לשימוש, גישה וכד' לתקופת זמן מסויימת וככל שיגדלו להשאיר להם יותר ויותר מרווח לפרטיות ולאינטימיות שלהם.

תראי לילדייך שאת שומרת עליהם, ובו זמנית סומכת עליהם. עודדי שיחה ובקשות ותני מענה, גם אם התשובה תהייה "לא".

התנהלות בטוחה ברשת עם ילדים
הטלפון הנייד הראשון - צ'ק ליסט חלק ראשון

חוזה לטלפון נייד לילדים
הטלפון הנייד הראשון - צ'ק ליסט חלק שני

2 Comments


Karin Di
Karin Di
May 17, 2022

איזה פוסט מרגיע ומייצר שקט. מול כל הלחץ שרץ סביב הנושא הזה, נדמה שהוא כל כך הרה גורל וקיצוני. כשאת כותבת את זה זה נשמע כ"כ בר ביצוע. פשוט ומרגיע. תודה

Like
inbalnvc
inbalnvc
May 17, 2022
Replying to

גם אם מדובר בנושאים הרי גורל, הטיפול או הגישה אליהם בהם לא חייבת להיות מתוך לחץ או בהלה.

להשאיר מקום להתנסות ולהכוונה מחודשת הרבה יותר מרגיע את המערכות. של שני הצדדים.

Like
bottom of page